Vad kostar det att anlita en lektör och vad får jag för pengarna?

När det kommer till kostnaden för lektörstjänster finns det generellt två olika prisspann. Vi har utbildade, erfarna lektörer som oftast är egenföretagare och sen har vi entusiaster som lektörsläser vid sidan av sitt vanliga jobb. Jag kommer här beskriva det övre av de två spannen.

Pile of books with sunglasses on top

De flesta tjänster har dels en startavgift och därefter ett pris per ord. Tidigare var det vanligt med pris per sida men då många skribenter minskade texten, smalnade ner marginaler och radavstånd blev det ohållbart och branschen i stort gick över till att räkna antal ord istället. Kostnaden per ord beror på hur utförligt arbetet görs och hur noga din text analyseras.

Lektörsutlåtande
Här får du hjälp med ett manusutvecklande helhetsgrepp. Vilka delar av texten fungerar och vilka behöver arbetas vidare med eller rent av strykas. En lektör har en stor verktygslåda och tittar på både stort och smått i din text: den dramaturgiska kurvan, språket, att dialogen flyter, logiska luckor, antal bihistorier, karaktärsutveckling, klyschor, världsbygget och mycket mer. Du kan räkna med dels kommentarer direkt i din text samt ett separat utlåtande med såväl exempel direkt från din text som en handlingsplan med förslag på hur du kan jobba vidare med din text.

Prisindikation (inkl moms): 1.250-3.500 kr i startavgift och därutöver 10-20 öre per ord.

Redaktörsarbete
En redaktör kan antingen jobba med dig och din text fortlöpande, kanske kommer ni överens om ett antal sidor som ska skickas i veckan eller ett antal kapitel i månaden, eller i slutet av processen. En redaktör kan i vissa fall även sätta texten om du planerar för självutgivning.

Prisindikation (inkl moms): 3.500-11.500 kr i startavgift och därutöver 30-60 öre per ord.

Spökskrivare
Har du en fantastisk historia du vill få berättad men inte nödvändigtvis av dig själv? Personkemin mellan dig som kund och den som skriver är oerhört viktig. Kontinuerlig avstämning och ett tätt samarbete, denna person ska mer eller mindre utge sig för att vara dig så det är viktigt att tonen blir rätt. I synnerhet då detta ofta används för självbiografier. Att spökskriva är ett enormt arbete, här ska man inte bara analysera och förbättra en mer eller mindre färdig text utan faktiskt producera den.  

Prisindikation (inkl moms): Beror på arbetets omfattning men bör betraktas som en heltidslön under hela projektets gång.

Korrekturläsare
Någon som lägger sista handen vid ett manus. En korrekturläsare kommer inte med några förbättringsförslag utan utgår ifrån att texten är klar men kollar däremot stavning och letar efter syftningsfel. I vissa fall kontrollerar de även faktauppgifter såsom avstånd och tidsangivelser.

Prisindikation (inkl moms): 500-2500 kr i startavgift och därutöver 10-20 öre per ord.

Givetvis finns det undantag men det här är ett vanligt upplägg och representativa priser. Tänk på att även om personer du kommer i kontakt med kan utföra samtliga av dessa tjänster bör de inte göra det på samma text. En redaktör blir precis lika blind som författaren själv för småfel efter att ha närläst en text och kommer inte göra ett bra jobb som korrekturläsare, då är det viktigt med nya, fräscha ögon!

Behöver du alla dessa tjänster? Förmodligen inte. Välj den eller de som passar dig och din berättelse bäst. Om du hoppas bli utgiven på förlag är en manusutvecklande lektör det bästa sättet att öka din chanser. Förlaget kommer därefter utföra såväl redaktörsarbetet som korrekturen. Om du däremot planerar att ge ut själv skulle jag råda dig att först använda en manusutvecklande lektör, genomföra ändringar och därefter anlita en korrekturläsare. Detta skulle kunna vara samma person om det gått tillräckligt långt mellan tillfällena. 



Jag hjälper dig gärna med allt förutom spökskrivning. Läs mer under tjänster eller fyll i formuläret så tar jag kontakt och berättar mer.

Läs mer: VAD ÄR SKILLNADEN MELLAN EN LEKTÖR, REDAKTÖR, SPÖKSKRIVARE OCH KORREKTURLÄSARE?

Föregående
Föregående

Obeskrivliga Känslor?

Nästa
Nästa

Vad är skillnaden mellan en lektör, redaktör, spökskrivare och korrekturläsare?