Varför testläsare? Hur hittar jag dem?

A woman seen from behind reading a book and drinking coffee

Som författare är det en spännande och ofta utmanande resa att skapa en bok från början till slut. Men hur vet du om din berättelse fungerar för läsaren? Svaret är att använda testläsare. Feedback från andra kan ge dig nya perspektiv och tankar som kan hjälpa dig att förbättra och förfina din berättelse och göra den ännu bättre. Här är några tips för att hitta rätt testläsare och ställa rätt frågor.

Först och främst är det viktigt att välja testläsare som du litar på och som du tror kan ge konstruktiv feedback. Det kan vara vänner, familj eller till och med främlingar på sociala medier som är intresserade av att läsa din bok. Det viktiga är att de är villiga att läsa och ge ärlig feedback på ditt verk.

När du väljer testläsare är det också viktigt att tänka på målgruppen för din bok. Om din bok är avsedd för unga vuxna, kan det vara en bra idé att ha testläsare i den åldersgruppen. På samma sätt, om din bok handlar om ett specifikt ämne, kan det vara bra att ha testläsare som har kunskap om eller intresse för ämnet.

När du väl hittat dina testläsare är det viktigt att vara öppen för feedback. Var inte defensiv eller försvara din bok. Testläsarna ger feedback för att hjälpa dig, så ta åt dig och försök använda det för att förbättra din bok.

Här är 10 frågor som du kan ställa till dina testläsare:

  1. Vad tyckte du om boken som helhet?

  2. Vilken var din favoritdel i boken och varför?

  3. Vilken del av boken var minst intressant och varför?

  4. Vilka karaktärer tyckte du om mest och varför?

  5. Vilka karaktärer tyckte du minst om och varför?

  6. Var det några delar av boken som var förvirrande eller svåra att följa?

  7. Fanns det några logiska luckor eller problem i berättelsen?

  8. Hade du några förslag på hur boken kunde förbättras?

  9. Vilken åldersgrupp skulle du säga att boken är lämplig för?

  10. Skulle du rekommendera boken till andra att läsa?

Och slutligen det kanske mest kraftfulla: be dem markera varje gång de tog en paus i sitt läsande, oavsett anledning. Givetvis finns det naturliga anledningar att ta en paus från sin läsning men var man väljer att göra det kan ändå säga en hel del.

När det i ett senare skede är dags att leta efter förlag (om du väljer den vägen) glöm inte att i ditt följebrev vara tydlig med om du tagit hjälp utifrån. Det fanns förut en tro inom branschen att geniet skulle arbeta i sin ensamhet. Det är förlegat. Att du tagit hjälp och varit öppen för feedback visar att du tar din berättelse på allvar och är öppen för att arbeta vidare med den.

Föregående
Föregående

Boklansering 1/12

Nästa
Nästa

ChatGPT och framtidens skrivande